Populära burfåglar och hur du sköter dem

Det är populärt med att ha fåglar hemma. Det finns idag en mängd olika typer av burfåglar att ha som sällskap. Här ska du få liten information om de allra vanligaste fåglarna. Sedan även lite tips på hur du bäst sköter om burfåglar.

Undulat

Ursprung: Australien

Storlek: 16-20 centimeter

Är lättlärd. Trivs både i par och i flock. Finns i många olika färger. Kan lära sig att prata även om det inte är jättevanligt. Är kraftfull i sitt läte. Har lätt att få ungar. Fungerar bra tillsammans med nymfkakadua.

Nymfkakadua

Ursprung: Australien

Storlek: 26-35 centimeter

Liknar undulaten i sättet och är lättlärd. Pratar inte men sjunger och drillar mycket, och är kraftfull i sitt läte. Finns i flera färger men är mestadels grå eller vit i olika varianter. Trivs både i par och flock och fungerar även bra tillsammans med undulat.

Zebrafink

Ursprung: Australien

Storlek: 10-13 centimeter

En liten fågel som håller till i buren och är inte en sällskapsfågel som vill vara ute och leka. Har ett trevligt drillande läte. Är inte så högljudd som undulater och nymfkakaduor, och kanske därför mer passande i en lägenhet om man har känsliga grannar. Är grå i olika nyanser men finns i andra färger. Är lite randig i sin teckning. Trivs mycket bra i flock .

Kanariefågel

Ursprung: Kanarieöarna

Storlek: 10-15 centimeter.

Ingen sällskapsfågel. Finns i många vackra färger som röda, gula, vita, gröna, bruna och randiga. Sjunger oftast väldigt vackert. Man har dem mest i dekorativt syfte och för att de sjunger så fint. Sitter gärna i flock.

Grå jako

Ursprung: Afrika

Storlek: 32-28 centimeter

Grå med röd stjärt. Är väldigt duktig som talare och en mycket intelligent fågel som behöver sysselsättning och stimulans. Vill ha leksaker att plocka med och man behöver ägna mycket tid åt fågeln, ta ut och pyssla med den. Kan lära sig göra tricks som att sortera klossar i färger och lägga leksaker i olika burkar. Lever vanligtvis i par. Kan vara ganska skrikig.

Amazonpapegoja

Ursprung: Sydamerika

Storlek: 32-28 centimeter

Är till sättet lik Grå jako, men pratar inte lika bra. Båda blir cirka 30 - 40 år gamla, men 70 år är inte ovanligt. Är huvudsakligen grön med olika detaljer som gult, blått eller/och rött. Är mycket intelligent och behöver stimulans som Grå jako. Kan vara skrikig.

Ara

Ursprung: Sydamerika

Storlek: Kan bli över 75 centimeter

Den största fågeln vi har. Den pratar inte så mycket. Är väldigt intelligent och behöver mycket sällskap och sysselsättning (se Grå jako). En sällskapsfågel som många har med ute i sele. Behöver noggrann tillsyn om den är ute i ett rum, näbben är vass och kan åstadkomma mycket skada på inredningen.

Så här sköter du dina burfåglar

Se till att skaffa all information du behöver innan du köper fågel, om vilken mat och bur som behövs. Är det så att du är nybörjare på fåglar, välj en mindre som första. Det är bra att testa med en undulat eller nymfkakadua. Dessutom är det så att du bör inte bara ha en fågel, du bör ha minst två, så att de har sällskap av varandra. 

Alla fåglar behöver ett basfoder i form av frö eller pellets. Sedan även mycket frukt och grönsaker, gärna ekologiska.

Du måste även se till så att du har rätt storlek på buren för din fågel, enligt Jordbruksverkets regler. Dessutom ska det i buren finns saker som naturgrenar att att sitta på, klättra i och bita på samt leksaker den kan sysselsätta sig med.

Var noga med att hålla rent i mat- och vattenskålar. Ge inte fågel avocado, choklad eller kaffe, det är giftigt för den. 

Vissa fåglar kan behöva vitamintillskott och kalksten.

Fåglar, särskilt de större, behöver mycket stimulans och lek. Det finns kurser hur du lär fåglarna tricks och konster. Det gäller att du tar dig tid att umgås mycket med dem

29 Aug 2019