LÄNGST NER PÅ SIDAN FINNS BÖCKER I PDF

Detta kallar jag "Vardags-träning"

Trygghet med mej, min son,i bur/lekplatser, huset och med övriga i flocken (andra fåglar o hundar) Övar gör vi via att sakta titta på saker och ting, jag visar och hon/han sitter hos mej, tar på saker etc. Hälsa på alla människor som kommer hit, och vara ensam med sonen då och då. Han får även mata och ta ut dem ur buren.
Buren: För att lära sej att trivas och vara trygg i buren: varvar jag burtid och utetid även när jag är hemma (i buren en timma, ute två timmar osv) Lämnar dem även ensamma ett par timmar per dag. När jag kommer tillbaka säger jag bara -Hej. och pysslar sen med annat en stund tills det blir lugnt i buren. Först då går jag dit och pratar och de får komma ut. Inte gå ur buren själv utan gå upp på min hand "UPP". Det är en regel att jag aldrig tar ut dem när de skriker eller är orolig i buren, de måste sitta lugnt.

Självständighet: också en viktig bit, att kunna sitta och leka för sej själv eller tillsammans med de andra gojorna, inte behöva matte hela tiden ;)
Kroppen: man skall helst kunna ta på kroppens ALLA delar. Viktigt att kunna lyfta upp vingarna. Glöm inte fötterna. Tränar även att klippa/fila klor även när det inte behövs, genom att hålla fast foten lite.
Äta nyttigt: pellets som huvudfoder, groddade frön, frukt, grönsaker m.m. Övar genom att äta tillsammans, jag och/eller annan fågel äter först och de får små smakbitar av många olika saker
Duscha/Bada: lära de, att tycka om detta. Leka lite i vatten på diskbänken, lägga ärtor i en skål vatten, vara med mej i badrummet när jag duschar. När den ser bekväm ut försöka duscha med sprayflaskan och erbjuda badmöjligheter i stor skål, och vara med mig i duschen sen.
Sele/Flightsuit: viktigt att träna redan som liten om man har möjlighet för att kunna vara med ute!! Tänk på att ta det långsamt så det inte blir något negativt. Vissa fåglar som inte går att ta på kroppen osv får man avvakta med tills de accepterar det.Mkt beröm!
Transportbur: lära sej sitta lugn i transportburen. Viktigt för att kunna åka med! Övar inne först, korta stunder, sen bära och vara utomhus innan bilåkning osv.


Kommandon jag använder:
Upp (för att gå upp på handen) : genom att trycka fingret mot benen lite lätt. Ta det sakta och vänta ut. Beröm Braa" "Duktig flicka/kille". (Hålla ena handen över ryggen om det blir vingligt;)
Nej/Aj aj: förstå när det är farligt eller inte ok att bita o dyligt. Ta sakta bort det objekt som är "nej", erbjud annan leksak
Kom hit: inkallning. Tränar genom att fågeln vill flyga till mej och när jag ser den i startgroparna... så säger jag KOM HIT och ser till att landningen blir stabil och berömmer.
Poop: rumsrenhet. Ja... tränar inte detta till fullo men de gången det går bra är det ju kul. Jag brukar sätta dem på sittställningen och säger "Poop" när/om det händer och berömmer. Detta gör jag med ca 15-20 min mellanrum, eller när jag ser fågeln  fluffa upp sej och börja backa. Beröm.

Övrigt jag tränar och gör med gojorna:

De tama gojorna får “egentid” varje dag. Då gör jag en massa roligt... gosar och pysslat med dem.Tränar lite trick... som inkallning, snurra... high five.. ja det är bara att använda fantasin.

Ha något belöningsgodis som bara ges JUST vid träning.. något riktigt gott. Själv använder jag pinjenötter, de är galna i dem och de finns
i mataffärer i små påsar.. skalade.

Tips på bra böcker:

 

Tips på en bra sida med olika sorters träning:

Klicker- Target träning funkar utmärkt på papegojor och överlag kan träning lösa många problem och är ett roligt att jobba med sin fågel. Ska inte skriva en massa utan istället lägger jag här pdf-filer med böcker etc. om ämnet (samt lite övrigt om träning) som ni kan ladda ner och/eller läsa. Ni får själva avgöra om det är bra råd! OBS: på engelska

  Öva inkallning med klicker              

  Clicker-traning for dogs -stor bok      

                (info som även kan användas på goja)

    Parrot traning                         

    Positive Reinforcement Training   

   Right on target                           

  Trick traning - stor bok                 

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se