För att förstå sin fågel och lära känna deras dygnsrytmer rekommenderar jag att göra en tidstudie, testa att göra detta tre olika dagar, och då skall ni bara studera dem, inte "lägga er i" och jämför sen om de följer tiderna osv. Mkt intressant. Då kan man anpassa tränings-stunder och lek- och kel-stunder till de tidpunkter de själva vill och/eller det som passar just dej bäst. Detta kommer att underlätta för att få ett bra förhållande med din fågel.

Efter att studerat mina fåglar så har jag lagt upp vår dag så här(de dagar jag är hemma hela dagen), sen kan det naturligtvis bli ändringar :) men på ett ungefär:

9.00 God morgon. Nytt vatten och pellets till frukost. De småpratar och tjattrar o väsnas.
9.30 Utetid med mej. Först sträcka på vingarna. Sen sitta bredvid mej och pilla med fotleksaker eller självständig lek på gungor etc. Avslutas med en rejäl dusch inne i buren.
11.00 Inne i buren en timma för sej själva för vila, putsa sej, äta pellets m.m.
12.00 Lunch: grönsaker, och kokta röror. Får komma ut igen för lek. Sen är det lite olika för de olika fåglarna, en del får följa med utomhus på liten promenad, de som inte kan vara med ute kan få sitta vid öppet fönster en stund. Andra har lite egentid med mej med träning av olika slag, samt självständig lek.
14.00 Inne i buren en timma för sej själva för vila, putsa sej, äta pellets.
15.00 Får komma ut för självständig lek, eller så får de vara med mej i vardagsgöromålen. Fruktstund: liten bit frukt.
17.00 Inne i buren en timma för sej själva för vila, putsa sej, äta pellets samt groddade/blölagda frön.
18.00 Får komma ut igen, leka och vara med på det de vill. Ofta blir det gos och kel vid denna tidpunkten.
20.00 Sätter in dem i buren och jag ger ingen eller liten uppmärksamhet efter kl 20, ljudet och ljuset i rummet är dämpat för att skapa en go stämning tills det är läggdags, de småpratar, visslar och letar upp sin favoritgren inför natten
21.00 Jag säger GOD NATT Släcker ner utom nattbelysning.
 

Rutiner... och hur anpassningsbara gojor är:
Jag har som ni ser som rutin att varva burtid med utetid mellan 9 och 21 (om jag inte jobbar dagtid, men det är sällan) På ett ungefär: två timmar lösa, en timma i buren. När de är i buren äter dem, putsar sej och vilar.
Detta gör att de dels får lugn och ro och får de välbehövliga vilostunderna dagtid, dels gör det att de är helt okej med att sitta i buren... stressar aldrig över det, är lätta att sätta in i buren .. för de vet att de snart får komma ut igen.
Dock har jag varannan helg min dotter hemma, hon har autism osv och är inte helt bekväm med att det flyger många gojor omkring och landar på henne osv. så varannan helg är det väldigt lite utevistelse för dem.Detta har också blivit en rutin och de är HELT bekväma med detta.
Ingen skriker eller stressar i burarna.
Nu bor vi ju alla i samma rum vilket underlättar tror jag för även när de inte är lösa så ser de ju oss i princip hela tiden och det händer alltid saker i deras närhet.
Även när jag åker och jobbar så är de otroligt tysta och nöjda. Jag har en rutin för detta också: när jag ska gå säger jag "Nu ska mamma åka och jobba" "Hejdå" och de vet exakt vad som gäller.
Även när jag kommer hem när jag varit borta har jag som rutin att ignorera dem lite... först blir det lite väsen men jag pysslar med mitt... och när alla är tysta och lugna DÅ får de uppmärksamhet

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se