Att ta med gojan ut är roligt för både den och ägaren! Dessutom är solljuset viktigt för dem. Fåglar behöver främst vit D3 för att kunna ta upp kalcium,  och om de vistast utomhus ett par timmar kan de producera detta. Vintertid får man ha en uva/uvb lampa inne men man kan ta med dem ut en liten sväng även den årstiden . Fina dagar låter jag dem sitta vid öppet fönster och sola även i buren, se bara till att endast det fönstret är öppet så det inte blir drag.

Jag använder flightsuit på Tompa, min goffin. Han ogillar (läs HATAR ;) ) sele och denna går väldigt snabbt att både ta på och av . Jag har köpt mina via Ebay. Jag har tre stycken, samt olika längder på koppel/lina.

 

 

Vill man använda sele så är "Aviator" jättebra, jag måste nog säga den bästa :) och det elastiska kopplet som hör till är mkt bra. Ett tips jag fått av Elin Hansson är att man kan använda en fisklina som heter Fireline och sy med för att förstärka här och var om goja vill bita på den.

 

Det finns också en tjej som gör egna selar och säljer, kolla in hennes facebook-sida "Sandras selar"

Det är olagligt att använda kedja eller dyligt som fäst vid papegojans ben eller ring, då risken för skador är stora!!

En transportbur är också en variant för att ta med en goja ut, om den inte är van att ha sele eller flightsuit. Det finns även andra varianter och här finns det en hel del att köpa och titta på 

Tänk på temperaturen när du tar ut din goja så det inte är för varmt eller för kallt! Att definiera detta är svårt men jag tar inte ut mina om det är -10 och däröver då de oftast sitter stilla på min axel. Är det minus ute kan man ta en kortare sväng helt enkelt och var uppmärksam på hur din fågel reagerar så du ser om den blir kall eller för varm på sommaren.

Friflygning är ju också ett alternativ...vissa arter som t.ex. aror passar bäst för detta och det krävs otroligt mycket träning men så klart underbart när det fungerar!


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se