För att din fågel skall kunna må bra är det jätteviktigt att den får tillräckligt med sömn/vila. Jag tror att detta är en av de viktigaste orsakerna till att många fåglar inte mår bra. De blir griniga, hormonstinna och får andra beteende-problem. Kanske både överdrivet skrikande, bitande samt fjäderplockning kan vara resultat av för lite sömn ?

En papegojoa behöver helst 12 tiim och ibland mer sömn/mörker på natten utan att bli störda och allra minst 10 timmar. Att ha rutiner och en viss tid för sömn är alltså viktigt och tänk på att ungar behöver mer vila och sömn än vuxna.

Man kan använda mörka burskynken som man lägger över t.ex. klockan 21.00 på kvällen och tar av ungefär 9 på morgonen om man har svårt för att få det mörkt, lite beroende på var buren står och hur man lever i familjen. Dessa tider passar hos mej i min familj. Svag nattbelysning skall dock finnas. Jag har en litet led-belysnings-slinga på väggen som går på batteri, då funkar den även när strömmen går. Jag sätter in mina gojor i burarna ungefär kl. 20.00 och dämpar belysningen... sen får de en timma på sej att gå ner i varv och sätta sej för natten. Kl.21 säger jag God Natt och släcker med undantag för en liten ljus- slinga jag har på väggen.

Man skall också tänka på att gojan vilar ett par gånger på dagen och det är viktigt att de får den vilan också. När jag studerat mina gojor har jag märkt att de sover en halvtimma ca 3-4 gånger på dagtid.

Det är delvis därför jag låter mina varva burtid med utetid på dagarna, även om jag är hemma. Då får de sin chans till vila, äta, dricka och putsa sej.. Två timmar ute, en timma i buren brukar mina intervaller vara på ett ungefär, men så klart blir det undantag ibland!.Se även Tidsstudie                    

Då och då kan man när man är liten få sova lite middag hos matte ;)


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se