Nyckelord för mina gojors välbefinnande:

* Trygghet/Tillit * Förståelse/Tålamod  * Sömn/Vila * Fukt * Kost *Hormonivå * Sällskap * Aktivitet/Lugn o ro * Yta * Ljus *Hygien    

Att ha papegojor kräver mycket av ägaren, och hela den här sidan är ju ett skötselråd men här är en kort sammanfattning om hur man sköter sina gojor:


* Varje morgon rengör jag skålarna samt byter tidningar på botten. En gång i veckan skurar jag pinnar, leksaker och rengör buren.
* Jag ger grönsaker till frukost och sen fyller jag på pellets, rent vatten .Kolla noga vad just din art behöver! Ibland får de lite olika röror till lunch och grönsaker samt en liten frukt på e.m.Undvik att ge människomat (fett, salt o socker)
* Sen ser jag till att fågeln får komma ut och leka tillsammans med andra fåglarna med också självständigt, leka med mej, göra lite aktiviteter/träning. Jag har både köpta och hemgjorda leksaker, foder-gömmor, sitt- ställningar, repstege, gungor, spiraler etc. Hittar på trick och andra aktiviteter. Tar in grenar.
* Miljöträning och social träning med andra människor och miljöer när tillfälle erbjuds.
* Jag ser till att fågeln får tre halvtimmars ostörd sömn/vila dagtid samt 10-12 timmars sömn/mörker nattetid.
* Duschar dem var eller varannan dag med ljummet/kallt vatten (ibland med aloe vera) De skall vara riktigt genomblöta, oftast duschar jag på f.m.så de hinner torka ordentligt. Vissa badar själva.
* Varvar utetid med burtid under hela dagen .
* Jag har en uv-lampa inne, och ser även till att de som är sel-tränade får komma utomhus om vädret tillåter (de som inte är sel-tränade kan man ta ut i en transportbur t.ex.)
* Ser till att mina gojor slipper vara ensamma mer än 4-5 timmar per dag och att de i möjligaste mån har en artfrände eller annan fågelvän.
* Kärlek och positiva ord! Trygghet.. jag finns där och tar hand om dem! Lär dej läsa din fågels signaler och kroppsspråk!
*Är noga med att inte klappa på kroppen, inte mata från munnen och att inte låta dem "boa", och gör allt för att undvika hormonella problem.
* Jag håller koll på klorna, näbbar samt deras kroppsvikt och fjäderdräkt för att se att de är friska

Att tänka på:

*Jag låter inte mina gå ut ur buren själva. Sträck in handen, säg UPP. Vill de inte… stäng, vänta någon minut… pröva igen. Är de inte  handtama kan du lära den gå upp på en pinne istället. Läs "Gå upp på pinne"
*Tänk från början ut de regler du vill skall råda i huset… t.ex. inte sitta på gardinstången … osv. Ha tre, fyra olika sittplatser i huset och låt dem sitta på dem.
* Låt dem inte vara utanför buren HELA dagarna även om du är hemma: varva burtid med utetid.
*Låt dem få sin sömn!!!!! Tre halvtimmars-vila dagtid, samt mellan tio till tolv timmar per natt!
*Bestäm vilka ord/kommandon som skall användas vid olika situationer.
* När jag åker bort, till jobb el.dyl. säger jag alltid HEJDÅ när jag går.När jag kommer hem gör jag ingen affär av det.. Säger bara HEJ, går in och grejar lite en stund.. Först när de lugnat sej i burarna, går jag och släpper ut dem* Söndagar skurar jag leksaker och burar, blandar ljummet vatten med såpa. Flyttar om leksaker och lekställningar så det ser lite nytt ut.  Hämtar grenar i skogen, och tillverkar leksaker.* På söndagar har jag också klo-klipp på dem som behöver detta och i samband med detta titta igenom och känna på dem lite extra och även väga dem ibland (en gång i månaden)

Jordbruksverket: skötsel enl. lagen:
 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se