Mat till gojan   Natur o Trädgård  Blötlägga o Grodda  Vitaminer o Mineraler  Inköp/tillagning av grönsaker/rotfrukter

Dessa råd gäller rent generellt för de flesta gojor, men läs på om just DIN art då det finns de arter som ska ha lite annorlunda kost.

Jag ger pellets och massor av grönsaker och lite frukt. Någon gång ibland får dem blötlagda/groddade frön eller fröblandning. Jag håller koll på deras vikt (lär dem att sitta på en digitalvåg) samt ser till att de får mkt motion! Sepiaskal finns alltid tillgängligt. Pinjenötter o solrosfrö (skalade) ges som belönings-godis. Då och då får de även palmnötter. Papegojor skall INTE ha tillagad människomat...man kan tycka det är gulligt och mysigt att de vill äta de vi äter och de gör det med glädje MEN det är inte bra för dem.... socker... salt... fett... är absolut inte nyttigt!! Ljummen mat ger dessutom lust att mata/bli matad och är alltså häckningstriggande Men då säger man... men bara EN pommes frites... men om man tänker på hur liten kroppsvikt en goja har... blir det väldigt mkt salt o fett, eller hur ;) Många sjukdomar som fettlever, tumörer, fjäderplockning etc kan komma av att man utfodrar felaktigt. Detta gäller även dem som går på ren frödiet.

Jag använder pellets : Tropican Underhåll och Nutribird P15 och blandar dessa, det finns många bra märken och det kan vara bra för dem att få lite olika smaker, former osv. När det gäller mat o matvanor.. så säger man att en del är kräsna.. och inte äter det eller det,men om man går till naturen... inte kan de vara kräsna. De äter det som föräldrar och övriga flocken visar är okej att äta. Så visa gojan att det är ok genom att låtsas smaka själv om du inte har fler gojor som kan visa varandra. Har man en goja som "inte gillar" grönsaker... så servera dessa på morgonen INNAN annan mat :)

Ha tålamod och erbjud om och om igen. Mata inte  fågeln från munnen av flera olika andledningar, dels ska matande inte uppmuntas då det kan ge upphov till hormonella problem och dels har vi människor en annan bakterie i munnen sPapegojor kan blir sjuka av.  Ge inte välling/gröt/uppmatningsfoder, det behövs endast när de är bebisar (eller möjligen om fågeln är sjuk) och att lära dem äta själv är jätteviktigt, och det ska de kunna redan när du köper din unge.

Förutom mat och vatten har mina även tillgång till sepiaskal.

Vatten måste naturligtvis alltid finnas, friskt och rent. Diska skål och byt varje dag, gärna flera gånger per dag.
 

KÖP HELST EKOLOGISK OCH TVÄTTA NOGA!

A-vitaminrika grönsaker ca 30% Proteiner: ca 20% Övrig frukt och grönsaker: 15-20% Fullkornssäd: 15-20% Kolhydrater: ca 10%

                                                               (Lathund att spara eller skriva ut)

         

Lathund att spara eller skriva ut  

Länkar om ämnet:

    Artikel av Elin Hansson

Länk till bra info om mat m.m. från Ligizterna HÄR


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se