Ringmärkning/Uppfödarbevis/ID(chipp)märkning (och spårning)

När man föder upp ungar är det för mej en självklarhet att man är medlem i en fågelförening och därigenom köper fasta ringar, och då medföljer ett uppfödarbevis som sedan följer/ska följa med ungen när denna säljs. Jag för också en bok på vem som köpt ungen kontra. ringnummer. Jag tar även kopior på uppfödarbevisen.Ex på föreningar är Svensk Fågelhobby och Sveriges Papegojförening  Genom de kan man också få hjälp med att beställa dna-test.

När man köper en svenskfödd fågel ska man (bör man få) fågeln ringmärkt och/eller chippmärkt. Det ska också medfölja ett uppfödarbevis och detta är en VÄRDEHANDLING som ska sparas på ett säkert stället samt medfölja fågeln om denne säljs el.likn. Det är mycket viktigt!!  För cites-a listade fåglar ska även medfölja ett cites-intyg med ett specifikt nummer (Jordbruksverket). Läs mer om Cites A här. Ibland följer även papper på dna-testning med vid köp om detta är gjort.

För fåglar man säljer eller köper i andra hand eller får som omplacering är dessa papper VIKTIGA och ska följa med fågeln. Det händer ju dock att man får en fågel som inte är märkt , speciellt äldre fåglar och då tycker jag att det är bra att man själv tar den till veterinären för id-märkning med chipp. (dessa kan du tyvärr inte få Cites A intyg på, då det krävs känd härstamning)

Dessa handlingar kan komma att ha stor betydelse i framtiden t.ex. om en fågelart blir cites A senare osv.

Om pappren kommit bort till er fågel kan ni via register från fågelföreningar få reda på VEM som köpt ringen med det specifika numret. Man kan sen försöka få kontakt med denne och kanske, om man har tur har de sparat en kopia på uppfödarbeviset och andra uppgifter men långt ifrån alla har detta och då kan man inte få mer uppgifter än att man vet VEM som köpt in ringen och vilket år den köpts in. Därför rekommenderar jag alla fågelägare att anmäla sitt fågelinnehav i något av de Ägarregister som finns.

Förfrågningar om ringnummer görs: Hos Svensk Fågelhobby: Ringförvaltare Agneta Jernberg ringforvaltare@fagelhobby.nu och för ringar köpta hos Sveriges Papegojförening är det : info@fagelid.se

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se