De flesta papegojor älskar leksaker. Leksaker de kan tugga på, riva sönder, knyta upp knutar, saker att ta i sär, pussel, bollar, klockor,både såna som hänger,sitter fast och mindre fotleksaker.  De kan leka väldigt tufft och ha så roligt att de ibland glömmer av att hålla i sej och ramla ner från grenen, i synnerhet jakos :)

Att göra sönder trä (o även annat material) är naturligt för dem så ge dem mkt sånt: träbitar, kvistar och grenar,wellpapp, äggkartonger, papper m.m. Leksaker som går att gömma mat i s.k. fodergömmor. Rep kan också vara roligt men akta så de inte fastnar. Plastkedjor, sugrör, engångsmuggar, vinkorkar, stora knappar, bullformar,glasspinnar, toapappersrullar.

Trä pärlor och annat på tops! Julgransprydnader av halm!

Byt och rotera leksaker och gungor ofta, då blir det dels roligare och de blir inte så lätt rädda för nya saker som en del fåglar tenderar att vara. Det finns roliga aktivitets-leksaker att köpa där de verkligen får jobba för att komma åt godiset. Vill lägga in en liten varning då det gäller bjällor/klockor som kan finnas på vissa leksaker, det har hänt att fåglar fastnat i dem! Se alltid över era leksaker så de är säkra.

Lekplatser utanför buren kan bara fantasin och säkerheten sätta stopp för. Jag har diverse olika rep-gungor, rep-spiraler, rep-stegar upphängda i taket. Dessutom har jag en mindre bords-ställning och en större golv-ställning. Jag byter ofta och ändrar om så det inte blir långtråkigt. En gång i veckan (eller vid behov) skurar och tvättar jag sakerna och passar då på att byta och flytta om. Jag har dessutom lite "handikapp-anpassat" eftersom Tage inte kan flyga så har jag fixat så att han ändå kan ta sej från bur till lekställingar osv. I början då han även hade dålig balans, då hade jag madrasser på golvet ;) Mer tips under Sittställningar o Lekplatser

      

 

Man kan antingen göra själv eller köpa, se tips på inköpsställen på sidan Länkar Om du gör leksaker själv, tänk på att använda t.ex. giftfri färg och gärna rostfritt stål. Jag köper mkt kul på second hand-affärer.

  Fodergömmor/Aktiveringsleksaker:

Att låta fågeln leta efter, eller jobba för maten är en bra och naturlig sysselsättning för dem. Det finns en del att köpa:

Zoosajten  finns som webshop och Zookompaniet har en hel del. Det finns även en Facebook-sida som ger många bra tips som heter Papegojberikning Sen finns ju Ebay och många utländska sidor som skickar till Sverige! bla Northen Parrots

Sen kan man ju göra egna!! Det är både kul och ekonomiskt ;) På följande LÄNK hittar ni bra tips på fodergömmor man enkelt kan göra själv.

Den enklaste varianten är tomma toarullar, som man lägger något i och klämmer ihop, alternativ gör det lite svårare genom att stänga till ändarna med snöre.

Tomma mjölkförpackningar och kartonger av alla slag. wellpapp är bra att stoppa in små godbitar i, endast fantasin sätter stopp! Massor av material går att använda.

Tom mjölkförpackning av plast som jag gjort hål i och lagt in lite solrosfrön samt stoppat papper i hålen.

Ampel köpt på loppis för 5 kr med gräs eller annat kul i. Man kan odla kattgräs vintertid t.ex.

Dessa köpta aktiveringssaker har jag, de flesta är köpta utomlands men även i Sverige, se sidan Länkar för tips på inköpsställen:

Självklart är det viktigt att fågel får komma ut ur buren flera timmar varje dag. Glöm inte att man inte kan lämna dem ensamma utanför buren... kablar och mkt annat kan komma i dess väg och detta kan bli både farligt och dyrt. Glöm aldrig fönster eller dörrar öppna!!


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se