Att lära känna din fågels kroppsspråk kommer att hjälpa dej att utveckla ett starkt och tryggt förhållande mellan er. Fåglar kan vara kärleksfulla och lekfulla för att sen i nästa minut bli krävande och avståndstagande. Eftersom de är väldigt känsliga för vad som händer runt omkring dem, måste vi kunna känna av deras behov. Ta dej tid och observera din fågel när den leker, utforskar osv. De har ett väldigt talande kroppsspråk. Fåglar har också sitt humör precis som människor! Sen har ju bebisar olika läten och rörelser också, och även de olika arterna kan ha olika kroppsspråk!

"Kom inte hit... mitt hörne"

HUVUD OCH NÄBB

ÖGON

Pinning:  fåglar kan kontrollera sina irisar och man kan se hur deras pupiller snabbt ändrar storlek. Om fågeln är avslappnad och den pinnar så betyder det oftast att den är intresserad eller koncentrerad på något. Emellertid om den har fluffat upp sina fjädrar och ögonen är avsmalnade och pinnar – se upp! De är arga, osäkra...kan vara rädda eller mkt busiga ;) och kan då ofta bita. De kan även pinna när de t.ex. äter ngt som är väldigt gott eller en leksak som är väldigt rolig.
Mala med näbbet:  ett mjukt malande läte är ett tecken på att de är belåtna och hörs oftast när de håller på att somna.
Gäspa/ Skaka på huvudet: gör dem när de helt enkelt när är trötta (de gör det även för att bli av med spänningar , för att bli avslappnade eller när de känner sej väldigt avslappnade och trygga)
Uppstötningar: om de pinnar med ögonen, nickar med huvudet, sträcker på halsen och sen gör en uppstötning visar dem dej kärlek. Den försöker skapa band med dej. Det är så de matar sina ungar och de vuxna hanarna matar även sina honor.

KROPP/FJÄDRAR

Putsa: alla fåglar putsar sina fjädrar ofta. Det är för att hålla dem rena. Vissa arter gnuggar också sitt huvud mot nederdelen av ryggen där det finns en körtel som oljar in fjädrarna och kan även fluffa upp sin fjädrar då och ofta ruska på sej för att bli av med damm o lösa dun.
Fluffande: den kan fluffa sina fjädrar som ett sätt att bli avslappnad .Om den är upp-fluffad en längre period och är ovanligt tyst o stillsam kan det också vara ett tecken på sjukdom. Det kan även vara ett tecken på aggressivitet, min ena jako sänker huvudet och fluffar upp sej och går emot något som hon ogillar. Ett sätt att skrämmas genom att se större ut och hon gör även så när hon är väldigt busig.
Darrande kropp: om den skakar i hela kroppen är den rädd för något. Den har ofta stora stirrande ögon och tung andning också.
Darrande bröst: om bröstet skälver känner de känslor till exempel ängslan och osäkerhet.

Bugande:  när fågeln böjer ner sitt huvud mot dej vill den bli klappad eller kliad .
Hänga upp och ner: vissa fåglar älskar att hänga upp och ner. De gör det när de är glada och tillfreds och när de leker med sina leksaker.
Flaxa med vingarna: flaxa med vingarna gör de som motion. Ibland gör de även så för att få uppmärksamhet eller bara uttrycka glädje. De lyfter ofta vingarna för att stretcha och ibland används detta sätt för att kyla ner sej. Att spänna upp vingarna kan de även göra mot en annan fågel för att visa "Jag är störst, jag bestämmer...”

Dags att bajsa ;) Fågeln tar ett eller två steg bakåt och lyfter på stjärtfjädrarna.

****************************************************************************************************

Att tänka på:

Ögonkontakt med din goja: det finns en del fåglar som kan bli rädda om man för lång ögonkontakt med dem, eller ofokuserade vid träning t.ex. Min plockade jako är väldigt känslig för detta. Honom har jag ögonkontakt med en kort stund och tittar sen bort, då han känner sej pressad om man tittar för länge.

Människor använder ju ofta gester med händerna när man pratar. Detta är också något man bör tänka på om man jobbar med känsliga gojor då de kan avläsa ditt kroppspråk på fel sätt då och bli skrämda.

 ****************************************************************************************************

Detta är också något jag håller på att samla in information om , så det kommer mera!

Länk till engelsk sida med mkt info!

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se