En pdf-artikel om ämnet INFÖR PAPEGOJKÖPET

Vill du ha en goja??

Om man vill köpa sej en goja är det en del man måste tänka på INNAN då man verkligen måste ha tiden och kunskapen som krävs och det är ett väldigt intelligent djur som lätt mår dåligt med felaktig skötsel.  Är jag hemma tillräckligt mycket? Har jag råd? Har jag läst vad lagen kräver och läst på hur den art jag valt att skaffa är i sätt och behöver för kost? Vet jag vilken burstorlek min fågel enligt lag SKA ha?

Ofta ser man nog bilden av en fågel som sitter snällt i sin bur och pratar... älskar alla i familjen och låter sej hanteras och gosas med och kan vara med överallt... vilket inte alltid är sanningen. För att komma dit krävs enormt mkt träning och rätt skötsel. Det är ett krävande husdjur!

I lagen står det nu att gojorna skall vara två "av samma art eller släkte"  om "man inte genom kontakt med människor kan tillfredställa burfågelns behov av att vara tillsammans med andra fåglar" och det finns nog knappt någon människa som kan det....eller hur.. man är ju inte hemma jämt. Så man behöver ha två enligt mej. I lagen står också vilken burstorlek man måste ha, hur buren inredas och mycket mera. Läs på Jordbruksverkets hemsida.

Jordbruksverket: skötsel enl. lagen:
 

Man bör även när man har två vara hemma mycket, jag tycker inte att gojor bör lämnas ensamma längre tid än en hund ska, ca 4-5 timmar. Jag har löst det så att jobbar en del hemifrån och sen jobbar jag oftast kvällar eller natt, och då är min son hemma.

De är intelligenta djur och är känslomässigt som små barn. De skriker då och då.. HÖGT, de skräpar ner och gör sönder ;)  bajsar lite här och var och de lever LÄNGE!

Fåglarna har olika perioder när de kan bli riktigt jobbiga... t.ex. i och med könsmognad och när/om de blir hormonella så detta måste man ständigt arbeta med att hålla den nivån så låg man kan.

De allra flesta är parbildande och KAN välja endast en i familjen... man får jobba mkt med det. Men de är också en av de bästa vänner man kan ha om de blir förstådda och väl omhändertagna... jag älskar dem som ni förstår ;)

Det kostar mycket pengar. På ett ungefär kostar en jako ca 8000 kr, en laglig bur minst 5000 kr. Man kan ibland hitta bra begagnade burar eller bygga själv om man är händig. Sen bör man ha gojan försäkrad då veterinär-kostnaderna annars kan bli mycket dyra. Leksaker och annan burinredning, samt diverse sittställningar och lekplatser i rummet och inte att glömma : foder, grönsaker etc. Man kan behöva säkra sladdar.. lampot etc

De flesta gojor dammar... vissa mer andra. De som dammar mest är grå jako och kakaduor som har en s.k. talkkörtel. Andra arter som aror, amasoner och pionus t.ex. har s.k. oljekörter och dammar inte riktigt mkt. (dessa körtlar används för att göra fjäderdräkten motståndskraftig mot vatten. Har man minsta tecken på luftrörsbekymmer eller allergi bör man tänka sej noga för och kontrollera om man verkligen tål en goja.

Har du någon som kan passa den/dem när du åker bort eller något annat inträffar? Har du plats för och råd med laglig bur osv. Ta reda på vilken storlek som är minimum men försök skaffa större, för de olika storlekar osv se Bur & Transport

Sen måste man läsa på... vilken art passar mej bäst? Det finns massor av info på nätet nu för tiden. När du hittat en art som du känner skulle passa, kontakta någon uppfödare,  kanske kan du komma på besök, ställa frågor och få info. De olika papegoj-arterna kan vara väldigt olika i sitt sätt och hur de skall skötas osv.

Ett annat tips är också att kontakta fågelföreningen i din närhet och hör med dem om de har fågelträffar osv där kan du träffa både människor och fåglar!!

Fundera också på om du vill ha en unge eller ta en omplacering. Inte alla omplaceringar har problem utan kan vara väl så goa kompisar. Tar man en äldre goja slipper man t.ex. könsmognads-revolten ;) De som har problem kanske man inte skall välja om man inte haft papegoja förut.

Om du får en omplacering gratis, se till att ha ett Gåvoavtal, ett skrivet dokument om att du fått den av förra ägaren. Köper du en goja så är det ett Köpeavtal du skall ha. Båda parter skriver på. Gåvoavtal finns på sidan FÖR UTSKRIFT

Många tänker att det är käckt att ta en omplacering för att de ofta är gratis eller bara kostar några tusen, men av erfarenhet kan jag berätta att det är mycket hårt jobb, många har ju någonslags problem... och det KAN bli väldigt dyrt i t.ex. veterinärkostnader. En omplacering har sällan en laglig bur med sej heller utan det måste man köpa eller bygga.

Nu låter detta lite som skrämsel-propaganda... hihi....MEN vid rätt skötsel, träning och förutsättningar får du den bästa vän du kan tänka dej som ger dej många goa skratt och kärlek!


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se