Det är väldigt få jag behöver klippa klorna på eftersom de slits naturligt av att jag har trä-grenar i olika form och storlekar i burarna samt en s.k. "betong-pinne" (använder man en sån får man kolla så de inte sitter på den för mycket och får för korta klor, då får man ta bort den då och då.)

Jag har dock två äldre kakaduor som inte sliter ner sina klor ordentligt. Den ena har jag lärt att klippa dem medans jag bara håller i honom men den andra får jag ta i en handduk än så länge... men vi jobbar på det! Jag anväder en mindre klosax för hund. Man kan även med gott resultat fila klorna , det är ett väldigt bra sätt att få de vassa spetsarna trubbiga. Man kan använda en manuell fotfil, en elektrisk nagelfil eller en dremel.

Skaffar man en unge är det jättebra att öva på kloklippning även om det inte behövs. Även om du skaffar en vuxen fågel är det aldrig för sent att börja! Att använda sej av positiv förstärkning /klicker är utmärkt.

Om din fågel inte är hanterbar kan man åka till veterinären och få hjälp om det skulle behövas.

Så här ska klon se ut när den är normal-lång:

Om de blir för långa kan de växa in i foten och orsaka stora skador

 

Man skall bara klippa yttersta toppen av klon då det finns en pulpa inuti och börjar det blöda kan det vara svårt att få stopp på så ha alltid BLODSTOPP hemma, finns att köpa både på nätet samt i de flesta zoobutiker :

 

 

Så här klipper jag klorna på Tompa, han lärde sej detta när han kom till mej och var 25 år gammal. Övade med positiv förstärkning och tog bara en klo i taget i början, men så här bra går det nu:

 

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se