Kalcium är väldigt viktigt eftersom det är den övervägande mineralen som finns i en fågels kropp. Den är väsentlig för ett friskt skelett, nerver och hjärtats funktion, muskler och blod. Jag ger inget extra kalktillskott i pulverform eller dyligt men försöker tänka på att ge dem de grönsaker som innehåller mkt kalcium. Små ungar som växer samt äggläggande honor kan behöva extra mycket.

Det finns också ett samband mellan vitamin D3 som gör att de kan omsätta  kalcium o fosfor. Solljus alternativt uv-lampa gör så att fågeln kan ta upp vitamin D3 och detta är alltså mycket viktigt! I pellets finns det vitamin D3.

På en engelsk sida har jag läst: there must be a reasonable balance between calcium and phosphorus. Too much phosphorus however will cause calcium depletion. If your birds are get a diet that is already high in phosphorus, and this means seeds in the diet, then the addition of a calcium supplement that contains phosphorus can be detrimental.

Jag ger mina morot, ibland ägg med skal, aprikoser och kalciumrika grönsaker som endiver,vattenkrasse, grönkål, spenat, broccoli. mandel, hasselnötter, linfrön och maskrosblad innehåller också mkt kalcium.Jag har även sepiaskal tillgängligt i buren och uv-lampa och tar ofta ut mina gojor i den "riktiga" solen.

 

Jag skrev till Gunnnel på Roslagstull angående detta ämne och speciellt då grå jakos och fick följande svar:

Det skrivs och tycks mycket Papegojor och utfodring. Tyvärr finns det mycket liten forskning att luta sig mot. Ofta uttalar vi fågelveterinärer oss utifrån vår erfarenhet av det sjukdomspanorama vi ser bland våra patienter. När det handlar om kalkbrist så är det framför allt ett bekymmer för honor som lägger alldeles för många ägg, typfallet är en nymfkakadua på fröutfodring. Åt dessa fåglar rekommenderar vi alltid någon form av kalktillskott.
Grå jako är också en art som man ofta talar om. Historiskt sett brukar man säga att dessa fåglar verkar ha svårt att utnyttja den kalk som finns i födan. Tar man blodprov på grå jakos så ligger dessa ofta lite lägre i kalknivå än andra papegojor, dock ofta inom det som kallas normalintervall. I litteraturen finns beskrivningar att grå jakos kan drabbas av epilepsiliknande anfall på grund av kalkbrist, t ex ramla ner från pinnen och ligga och krampa på burbotten. Detta misstänks kunna orsakas av kalkbrist, men när fågeln väl har kommit till veterinär och blodprov tagits har värdena ofta legat inom normalintervallet.
För några år sedan gjordes faktiskt ett forskningsprojekt just med grå jakos. Jag har inte detaljerna exakt i huvudet men om jag minns rätt så var det en grupp som fick fröfoder och UV-lampa, den andra gruppen fick fröfoder och kalktillskott. Något överraskande så visade det sig att fåglarna utan kalktillskott hade normala kalkvärden, och faktiskt bättre fjäderdräkt än den andra gruppen. Att kalkbrist skulle orsaka fjäderplockning har jag faktiskt aldrig läst någonstans i den veterinära litteraturen.
Sammanfattning - ingen kan säkert säga hur mycket kalk som ska ingå i fodret. Har papegojan ett bra foder, alternativt tillgångs till UV-lampa och sepiaskal eller annan separat kalkkälla, så ska man normalt sett inte behöva oroa sig för kalkbrist. Enda undantaget från detta är alltså honor som lägger mängder av ägg.
Att ge för mycket kalk kan leda till sjukdomar det också. Därför skulle jag vara konservativ och inte börja ge extra kalktillskott annat än vid rekommendation av sin veterinär och då för att motverka ett specifikt sjukdomsproblem.
Hoppas detta besvarar några av dina funderingar.
Hälsningar Gunnel


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se