Länk till Papegojmagasinet på LÄSVÄRT där en mkt bra artkel om hormoner finns med i nummer 1:2015.

Papegojors hormoner och häckningslust kan ställa till med en hel del problem. Alla gojor strävar efter att hitta en partner och häcka tillsammans med för det är ju deras naturliga instinkt. Detta kan bli ett problem för gojor som hålls ensamma eller utan en partner av egen art. Ibland väljer de en människa som partner och matar (spyr upp mat) etc.

Hormonstinna fåglar kan bli ett rejält problem för både gojan och er själva: aggressivitet, äggläggning, fjäderplockning osv och kan bli direkt farligt för dem.

Tecken på häckningslust är : leta bo, huka sej, hängde vingar.. vilja att mata (kräkas upp mat) eller bli matade, gnida sej mot händer/pinnar. Olika läten som inte är vanligt förekommande annars.

För att undvika detta i möjligaste mån finns det några saker man kan göra:

KOST:
Jag ger pellets och grönsaker och någon liten bit frukt. Undviker feta fröer t.ex. och allt för mycket frukt och annan kolhydratrik/proteinrik föda, inga groddade frön och undviker mat som är "geggig", ingen människomat eller ljummen mat.

SÖMN/MÖRKER:
Se till att de helst får 12 timmars sömn/mörker.

ÖVRIGA RÅD:
Mata dem INTE från din mun, då detta upplevs som matning från en partner och dessutom kan överföra för fågeln farliga bakterier från oss.
Låt dem inte krypa in och "boa", i t.ex. lådor, skåp.. under täcken eller andra mörka trånga utrymmen.

Ge mycket leksaker, trä-grenar och fodergömmor så de får annat att tänka på.

Klappa de
inte över hela kroppen eller under vingarna eller på näbbet. Endast kliande, gosade på huvudet och i nacken. Lånad bild med bra beskrivning: PDF-fil med text om ämnet från Gunnel Anderson Roslagstull

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se