Har man en fågel som är rädd för händer, hugger eller på annat sätt inte går att hantera genom att ta den på handen. så lär jag den först att gå upp på en pinne innan jag släpper ut den ur buren. Här skall jag försöka förklara hur jag gör. Sen får du ha egen fantasi och hitta på egna lösningar för att få det att funka. Det som funkar på en goja behöver inte funka på en annan. De flesta accepterar lätt att gå upp på en pinne och när man sen kan flytta den ut och in ur buren osv får man träna vidare på att lära den gå upp på handen för det är ju målet ;)

Att jag lär dem detta är för att jag måste vara säker på att jag kan få IN DEM i buren igen när JAG vill. Att vänta på att de skall lära sej gå upp på handen kan ta för lång tid tycker jag och att bara öppna burdörren gör ju att jag inte får in dem om de inte vill. Att gå upp på handen kräver ett stort förtroende från om omplaceringsgoja med t.ex. dåliga erfarenheter. Detta är ju en temporär lösning och när man väl kan ta ut och in dem på pinne får man börja träna dem att gå upp på handen. Vilket brukar komma ganska snart när de börjar känna sej trygga och lita på en. För att träna att gå upp på handen är det även lättare att träna utanför buren tycker jag.

Jag har med framgång gjort så här på mina egna fåglar och även coachat en vän så hon kan ta ut och in sin Timneh jako som bits om man försöker med handen och var ohanterbar. Det går HUR bra som helst nu för tiden. De tränade dock väldigt flitigt och gav inte upp i början fast det var motigt.

Först får man se så de inte är rädda för pinnen (om de visar väldig rädsla mot pinnen kan man pröva att rulla in den i något tyg, det kan underlätta) man sträcker fram mot fötterna och säger "UPP". Pinnen skall vara ganska grov så de får ett bra grepp och sitter säkert, och använd alltid samma pinne. Belöna med att lugnt men glatt säga "Braaaaa". Man kan också ge belöningsgodis. I början får man kanske belöna bara gojan nuddar den, sen sätter en fot på den osv. Prova ett par gånger... vila ett par timmar... prova igen.  När den lärt sej att gå upp så prova att flytta den från ena änden i buren till andra t.ex. och belöna med röst och godis. Avsluta alltid när det går bra ;)

Min vän fick t.om. introducera pinnen genom gallret som första steg.  Om gojan är benägen att hugga så håll pinnen snett vinklad uppåt när den sitter på den, det förhindrar att de snabbt klättrar uppåt på pinnen för att bitas (att klättra nedåt är mkt svårare). Eller så kan man sätta ett skydd på pinnen: t.ex kan man ta en stor pet-flaska och skära av och sen trä på pinnen! Jag har även använt en gummi-freesbee som jag gjort ett hål i och trätt pinnen igenom... som skydd för handen.

När den till slut sitter bra på pinnen när du rör den i buren så kan du ta ut den. Belöna med glad men lugn röst ("Braaa") och kanske en godis. Första gången den skall in KAN det bli lite svårt igen.. och den flaxar iväg etc. Men var bara lugn , följ efter och visa pinnen och säg "UPP". Det brukar funka.

Här är ett videoklipp där min vän Jessica efter att ha tränat Jaco att gå upp på pinne INNE i sin bur i två månader, för första gången kan flytta honom utanför buren! Detta är perfekt då han fått en ny fin bur och flytten dit gick så här smidigt!! Bravo Jessica och Jaco, mina bästa elever!!

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se