Hur man hanterar den första tiden hemma beror ju helt på om det är en handtam unge, föräldramatad otam unge, handtam vuxen, otam vuxen... fågel med dåliga erfarenheter... etc etc. Tänk på att det måste få TA SIN TID! Skynda långsamt... all tid du lägger på att skapa ett första band och trygghet har du tillgodo sedan! Vissa behöver ingen tid alls.. och andra behöver LÅNG tid.

Jag kan berätta hur jag gör när jag får en omplacering/ny vuxen fågel som är eller har varit handtam. För det första glömmer jag allt om hur de haft det innan... "I dag är början på resten av ditt liv" Det som hänt förrut...det skiter vi i helt enkelt...vi börjar om på ett oskrivet blad! Enligt mina erfarenheter klarar de flesta en omplacering mycket bra.
Jag brukar inte "vänta" med saker... jag brukar börja direkt.. de får dock sitta i ett dygn i den nya  buren osv och om de sitter i lugnt i buren så börjar jag med MINA rutiner och låter dem bli en medlem av flocken.

Dock brukar jag vänta med att klappa och röra fågeln tills jag ser att den känner sej trygg och själv inbjuder till kontakt. Är fågeln mycket tam och utan problem i bagaget är det dock annorlunda. Då klappar jag på huvudet men är väldigt noga med att respektera om den rör sej t.ex. och slutar då, för att visa att jag respekterar dem.

Jag brukar försöka få hit nya fåglar på e.m. Släpper då in dem i deras bur  och låter dem sedan se sej omkring och bekanta sej med alla nya ljud och intryck. Buren bör stå i en lugn del av rummet och så att det inte är öppet runt om. Jag pratar lågmält med den och ger en muta då och då. Visar att jag minsann kan erbjuda både mat, godis och vatten :)  Kl. 21 är det natten.

Dagen efter blir det först frukost och sen släpper jag ut dem OM DE ÄR LUGNA. Jag släpper inte ut dem när de är uppjagade, nervösa osv. och jag vill att de går upp på min hand eller på en pinne. Är du osäker på om han/hon är handtam osv. så pröva först med en pinne. Går han upp på den får han/hon komma ut. Jag låter dock inte mina klättra ut själva. Detta är för att jag måste kunna ta in dem när jag vill. Kan man inte ta dem på pinne eller hand... är det stört omöjligt att få in dem på ett lugnt och tryggt sätt utan att skrämmas. (Här kan ni läsa om att  "Gå upp på pinne" ) Detta är en temporär lösning och man får sen träna att gå upp på handen.

Sen är det olika beroende på hur fågeln är.. är det en frisk, glad o lugn fågel flyttar jag den till olika lekplatser i rummet.. eller så väljer dem själva att flyga dit, de som kan det. De som är osäkra kan man låta sitta uppe på sin bur först. Sen finns det ju dem som direkt känner trygghet hos människan och vill sitta hos mej. För de som är handikappade ordnar jag så de kan klättra och ta sej från en plats till en annan.

Jag varvar alltid burtid med utetid under dagen även när jag är hemma, läs mer på sidan Tidsstudie . Tänk på att de blir trötta av alla nya intryck!

Om jag skall ha fågeln tillsammans med en annan fågel, låter jag de två vara ute lösa samtidigt när jag ser att den nya känner sej trygg med miljön, så snabbt som möjligt. När jag ser att de funkar ihop lösa i rummet brukar jag efter en eller två dagar  sätta dem i samma bur och då är det en nyinredd bur som inte är "hemma" för någon av dem.

Detta har funkat jättebra på de flesta av mina fåglar... dock finns det de som aldrig lär sej... eller vill vara med de andra.. som min goffin...men då och då prövar jag och håller koll... och låter honom vara med ändå... men han är ingen social fågel. Jakos har jag aldrig haft problem med dock.

Om man köper en unge så kan det annorlunda, den kanske redan är helt tam t.ex. men tänk på att de behöver ännu mer sömn dagtid och selträna dem redan som små, träna de socialt så de är vana vid att bli hanterade av alla människor , öva kloklippning även om det inte behövs osv.

Jag har märkt att det brukar finnas en gräns och det är 14 dagar. När det gått 14 dagar har gojorna ofta "bott in sej" och vant sej vid sitt nya hem och man kan jobbar mer med dem. Men tänk på att alltid skynda långsamt speciellt om det är en osäker goja eller du själv känner dej osäker. Då är det mycket bättre att vänta. En osäker goja kan lätt börja bitas etc.

Egentligen hade det bästa varit att man kunnat ha den nya fågeln i karantän innan man släpper in den i flocken... men då jag oftast får omplaceringar med problem... funkar det inte att ha dem ensamma i ett annat rum, detta blir ytterligare en stress för fågeln. Det jag gör att jag brukar kräva att få ett "friskhets-intyg" innan jag tar hit dem. Dvs att jag ber f.d. ägaren gå till en veterinär och göra en hälsokoll på den. Sen är det ju alltid en risk.. men den har jag valt att ta.


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se