De flesta papegojor kommer från de mest fuktiga och frodiga skogarna på jorden. Om man tänker på hur mycket nederbörd och vilken hög luftfuktighet det är i de länderna där de lever vilda så kan man förstå hur viktigt det är med vatten/fukt.En fågel som badar fluffar upp fjädrarna för att vattnet skall komma ända in på skinnet. Fjädrarna är i viss mån vattenavstötande så det tar ett tag innan de blir riktigt blöta. När de har badat klart putsar de sej och drar fjädrarna mellan näbbet för att rätta till dem. Papegojan tar också sekret från en körtel och sätter på fjädrarna (inte amazoner).Sekretet innehåller egenskaper, som gör fjädrarna vattenfasta och innehåller vitamin D prekursorer. När fågeln utsätts för ultraviolet ljus (speciellt UVB) sprids vitamin D prekursorer över fjädrarna när de putsar sej och blir till aktivt vit. D3, och som de sen får i sej när de putsar sej igen. Vitamin D3 är nödvändigt för att kunna ta upp kalcium.
Täta duschar och en ökning av mängden fukt gör att fåglarna mår bättre i vår miljö och är avgörande för deras välbefinnande. Bristen på fukt kan kanske vara en av orsakerna till fjäder plockning? Förutom att duscha och bada kan man ha en
luftfuktare som komplement om man har väldigt torr luft inne.

Jakos är lite annorlunda än andra papegojor. I det vilda sitter de helt enkelt på en gren och låter vattnet falla över dem, skakar på sej och sätter sej under tak när de fått nog. Så ofta är jakos inte så galna i vatten som amazoner eller aror även om det finns undantag.En av mina jakos hatar att duscha men badar gärna i sin lilla vattenskål, min kakadua älskar allt som har med vatten att göra...duschar,badar i diskhon, duschar med mej.....alla är de olika. En del föredrar ljummet vatten , andra kallt.

Så det finns alltså de som ogillar vatten i alla former och t.o.m. är rädda för det. Om de är rädda så måste man lära dem och ge de det stöd de behöver för att att se det som en naturlig del av vardagen och att det kan vara både skönt och roligt.  Jag brukar säga att om din son/dotter säger: "Nej jag vill inte duscha... slipper de då ?;)" Men ta det väldigt försiktigt med dem som är rädda och försök hitta någon form som passar, som de känner sej trygga med. Man kan t.ex. börja med att ha dem i en liten "dusch-bur" och börja med fötterna och magen... och utöka. Eller bara sitta i badrummet och ha duschen på så det blir fullt av ånga till att börja med. De ska blir GENOMBLÖTA!

Om man vill underlätta duschandet... för både folk och fä.. kan man köpa en sån här duschflaska, där man pumpar upp ett tryck... väldigt bra och enkelt (och låter inte på samma vis som en vanligt duschflaska):

 Vissa älskar att duscha.. andra inte... en del badar vissa själva i vattenskålen eller under kranen på diskhon för de som vill det. En del följer även gärna med in i duschen när jag själv duschar.Tänk på att de skall vara genomvåta, inte bara lite grann ;)

En del som plockar sej, kan behöva lite hjälp med att torka och då kan man använda en fön och blåsa dem torra ibland, men inte för varmt så klart! Annars fönar jag dem aldrig för det är ju fukt de behöver :)

 

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se