Buren/Voljären skall stå för trygghet för din papegoja....det är deras hem. Där skall alltid finnas mat, vatten och roliga säkra leksaker, grenar i olika storlekar/grovlekar att klättra i och bita på, så fötter o klor o näbb mår bra. Buren måste ha lagliga mått ÄVEN om gojan "bara sover där"

                                                    Lathund med burmått att spara eller skriva ut:

 Ett mörkt burskynke kan vara bra att ha om man inte kan ha mörkläggningsgardiner, så man kan se till att de får de timmar med mörker som de behöver. Man kan få tag i tyg/stuvbitar billigt i svart eller mörkblått, eller lakan som man viker dubbla och syr så de passar burarna.

Lite nattbelysning behövs. Jag har köpt en liten ljus-slinga som går på batteri, då blir det inte helt svart även om strömmen går.

Jag vill att mina fåglar skall gilla att vara i sina burar. Pga. många olika anledningar måste de ju då och då sitta i buren (om man inte har ett helt rum för dem som är säkrat). Därför gör jag så även när jag är hemma hela dagarna att jag låter dem vara ute ur buren ca 2 timmar och sen i buren någon timma osv. På detta sätt har jag lärt dem att det är ok att vara i buren och att de snart kommer ut igen. Burarna står i det rum jag är mest så oftast ser dem mej.

      

  

Jag använder Flexipets burar som jag tycker är perfekta, lätta att hålla rena, lätta att flytta etc. Finns att få i alla storlekar man vill. Själv har jag tre i storleken 140 cm och en som är 160 cm bred. Hellre lite för stora burar än för små! En riktigt bra bur är dyr i inköp men den håller läääänge, och har bra andrahandsvärde och underlättar för dej när det gäller städning osv PLUS att din fågel mår bra! Inte ens min goffin kan ta sej ur den heller ;)

Ett annat bra ställe som säljer stora burar är Kattlycka. Läs måtten noga och tänk på att det är innermått som gäller och så finns även Burbyggarna  som gör bra burar.

Många bygger burar/voljärer själva, vilket naturligtvis är jättebra och säkert billigare. Dock är det inget jag kan och därför går jag inte in på ämnet med burbyggande. Om ni gör det tänk på att ha ett säkert nät o giftfri färg! En vän till mej, Marie Winsten har som exempel byggt denna fina voljär på 240 x 90 cm till sina två jako-killar :

Skålarna bör vara i rostfritt stål för att vara starka och lätta att hålla rena. Jag har oftast tre skålar, en för vatten, en för torrt foder och en för frukt- grönsaker och annan mat. Använder också Lixit skålar i hård plast som jag gillar mkt eftersom gojorna inte kan ta loss dem.   

Som bottenmaterial använder oftast papper på rulle HÄR , ibland har jag tidningar (där jag tagit bort häftklamren) och även Toalätt pappers-pellets har jag använt ibland, men det kommer mkt ut på golvet ;) Gör rent OFTA!

Sittpinnar, bur och leksaker skrubbar jag i såpa-vatten en gång i veckan eller vid behov, skålarna varje dag så klart.

Det är också viktigt att tänka på VAR buren står. Eftersom de är flockmedlemmar vill de vara där ni är. De behöver mänsklig kontakt och deras nyfikenhet att vilja veta vad som händer gör att de lätt bli skrikiga om de inte ser övriga familjen. Så ställ buren i ett rum där ni ofta är, men en sida mot en vägg så dem känner sej säkra. Platsen skall vara drag-fri och inte i direkt sol så det blir för varmt.

Nu behöver ju inte alla vara så tokiga som jag... jag bor ju i samma rum som gojorna.. så här ser det ut... och ja.. jag har faktiskt en säng och ett bord för mej själv.. hihi....

Längd på fågeln: Exempel på art: Minsta längd på buren Minsta höjd på buren
Upp till 15 cm Kanarie,Sparvpapegojor,Finkar,Dvärgpapegojor 70 60
16 - 20 cm Undulater 70 60
21-25 cm Meyers,Morhuvuade,Vitbukspapegojor 90 60
26-35 cm Vissa kakaduor, En del grå jakos,ngr amazoner,Conure, Nymfkakadual, Lori, 120 80
36-45 cm En del grå jakos,Vissa amazoner,Vissa kakaduor, Halsbandsparakit 160 100
46-55 cm Vissa kakaduor 200 120
56-65 cm Alexander parakit 240 150
66-75 cm Vissa aror 280 180
75 cm och mer Vissa aror 360 180

Minsta bredd skall vara två gånger fågelns längd, dock minst 45 cm. Sen är tyvärr lagen lite konstigt utformad när det gäller hur många fåglar man kan ha på denna yta... men använd sunt förnuft. Jag skulle personligen aldrig ha mer än två.. max tre jakos i en bur, undantaget när de häckar, då kan man ju ha föräldrar o ungar i samma bur.

Om burstorlekar och annat om hur en fågel skall skötas enl. lagen:
Jordbruksverket

Transport/Resa:

En bra transportbur är ett måste, både för bilfärder, utflykter samt veterinärbesök m.m.. Den bästa jag har är en sån HÄR i vilken jag har  två sittpinnar, en leksak och två skålar. Ett ordentligt lås som inte kan pillas upp, samt att jag har en tub med "In Case of Emergency"- uppgifter. Telefon till veterinär och en kontakt-person ifall något skulle hända mej. Jag täcker halva med ett burskynke så det blir lite mörkare, hela om det är mkt oroliga fåglar eller lång resa. Detta lugnar dem om de är oroliga vid resan. Har även en variant av plast till de mindre fåglarna. Man kan även använda "vanliga" hundburar av metall. Mindre kattburar rekommenderar jag inte för långa resor i alla fall då de ofta är så låga att det inte går att ha en sittpinne, och dessutom är plast "gnag-bart" :)

 

 

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se