Att fågeln flyger bort är en av det värsta tänkbara saker som kan drabba en fågelägare. Kolla alltid dörrar o fönster innan du släpper ut din goja inomhus. Sätt upp nät/galler för fönster. Ha gärna en skylt/lapp att sätta på dörren så att andra vet att du har gojan lös. Ta inte ut den utan sele eller flightsuit, och tänk på att även vingklippta fåglar kan flyga! Se till att din fågel är chippmärkt om den inte är fastringad och anmäl till ägarregister att du är ägaren.

Skylt man kan skriva ut och sätta upp på t.ex. dörren. Kan fås med annan bild och text om man mailar mej på gojor@rytterling.se

Vad skall man göra om olyckan är framme!?


Försök att ”inte tappa kontakten med fågeln”. Försök hålla koll på var den är och följ efter
Leta och ropa och locka på fågeln och om ni ser den försöka hålla koll på vart den är och följ efter. Ställ ut dess bur om det är möjligt (annars transportbur) med mat till gojan, i detta läge får man använda kakor, chips och allt möjligt onyttigt. Prassla med en påse.Om den har en kompis så ställ gärna ut kompisen också om det är möjligt. Spela upp artens läte, det brukar kunna locka dem till att svara. Tänk på att om de är ovana har de ofta svårt att flyga neråt så man kan stå en bit bort.

Anmäl till polisen att din fågel flugit bort. Fråga på din närmaste veterinärklinik, sätt upp lappar där o i mataffärer, vid bussar och zooaffärer.

Skriv efterlysningar på fågelsidor på internet. Facebook har bla. en sida som heter "Papegojor på rymmen" samt "Papegojforum" och även en del andra grupper där fågelintresserade håller till. Kontakta fågelföreningar:
www.fagelhobby.nu


Om du hittar en fågel:

Försök fånga den. Använd en filt, handduk eller annat om du känner dej osäker.  Har du en bur, transportbur eller något kan man ställa ut den med lite mat i. I detta läget går det bra med bullar och kakor t.om. ;) Prassla med något...som en chipspåse.  Ring Polisen 114 14, och säg att du hittat en fågel. Även om du inte får tag i den kan det vara värdefullt att tala om att man SETT en fågel på rymmen.

Om du fått in fågeln kan den behöva lite extra värme om den ser hängig o trött ut. En lampa som riktas mot buren t.ex. Lägg gärna en handduk över halva buren så den får lugn och ro.
 
 
Enligt svensk lag har man skyldighet att anmäla upphittandet av djur inom 14 dagar från upphittandet. Gör man inte det och det senare uppdagas att man hittat djuret kan man dömas för fyndförseelse.

Om du själv går ut med lappar, på facebook osv med att du hittat en fågel.. var försiktig med de uppgifter du lämnar ut. Om någon hör av sej så ber du de beskriva fågeln noggrant. Är den ringmärkt, be om ringnummer osv så du säkert vet att det är rätt ägare!

Omplacerings-verksamheter Länkar:

Det finns djur som aldrig hittar sin ägare o behöver ett hem (både hundar,katter,smådjur o fåglar)Göteborgs Djurskyddsförening, djur som omplaceras

Polisen, hittegods

  Göteborgs djurskydd
  Djurskyddsför. i de olika länen
  Fågelcentralen
  Hitta djur


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se