Mat till gojan   Natur o Trädgård  Blötlägga o Grodda  Vitaminer o Mineraler  Inköp/tillagning av grönsaker/rotfrukter

                    Varför och Vad blötlägger/groddar man?     Lathund att spara eller skriva ut:


Att blötlägga och/eller grodda fröer, baljväxter etc.ökar smältbarheten på dem och startar en vitaminproduktion. Man kan använda de flesta frön, nötter och vissa baljväxter om de är av bra kvalitet, man får helt enkelt prova sig fram! Köp eko! Ex. är mungbönor, ärtor, kikärtor, linser, alfalfa-frön m.m. De fröblandningar som går att grodda skall vara
utan  vitaminpellets,  Jag använder även färdiga groddblandningar och parakitblanding:

I dom groddade fröna finns det 12% fett, 50% kolhydrater och 38% protein. Groddarna är fyllda med proteiner (Enzymer), mineraler, spårämnen, fibrer, antioxidanter, nyttiga fetter och vitaminer A, B, Vitamin B12, C, D och E vitamin (olika sorters frön har lite olika koncentrationer och typer av vitaminer men på ett ungefär samma). Exempel: Groddade kikärtor är rika på järn, kalcium, fosfor och i vitamin B1, B2, B3, C och A. De groddade linserna är rika på järn och vitamin C, E, A, B1, B2, B3, B6 och B12 och även groddat bockhornsklöver har ett högt näringsvärde: det är rikt på järn, fosfor och suphur, och på vitamin A, B1, C, F, B2, B3, B5 och D.

Hur mycket ska man ge?                                                                                    

Jag ger en- två matskedar groddat/blötlagt ca varannan dag, då de har så hög proteinhalt kan det häckningstrigga fåglarna. Har man häckande fåglar ger jag varje dag.


S
å här gör man för att blötlägga och grodda:
Ha en burk eller liknande med tillhörande lock som du gör små hål i så syre kommer in. Det finns speciella groddburkar att köpa om man så vill : HÄR.


Skölj fröerna i en sil ganska länge under svagt ljummet vatten.
Lägg fröerna i burken och häll på svagt ljummet vatten så det blir ca 1 cm ovanför fröna.
Täck burken och ställ in dem i kylen.
Efter 12 timmar tar du ut den och sköljer av fröerna och byter vatten.

Redan nu går det att servera fröerna men bäst är att vänta ytterligare 12 tim.


Vill du grodda fröerna så lägger du dem efter 24 timmars blötläggning i en burk eller på ett fat som är övertäckt men inte helt utan att syre i rumstemperatur. Skölj dem ca 2 gånger per dag. Skörda mellan den andra och den tolfte dagen.


Länkar om ämnet:

http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=1660564

https://eaniegreenie.wordpress.com/groddningsguide/


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se